Kazanç Bahçesi Blog


Çim ve Çimenlikler


Bahçenin en gösterişli kısmı çimenliktir. Bol su ve rutubet istemesi bakımından çim ekmeden önce iklim ve su durumu göz önünde tutulmalıdır. Fazla kumlu toprak su tutmayacağı İçin çim ekmeye elverişli değildir. Killi topraklar da çabuk sıkışmaları dolayısı ile çim ekimine gelmez. Bu bakımdan, çim yetiştirmek çok güçtür. Toprak ne fazla sert olmalıdır, ne de fazla yumuşak.

Çim tohumları ekilmeden önce üç, dört hafta suda tutulmalıdır. Bundan sonra ekilen çimler 10-15 gün içinde yeşerir. Metre kareve 25-30 gr. çim ekmelidir. Toprakta kesek bulunmamalı, iyice elenmiş olmalıdır. Çim tohumu ekildikten sonra taraklıyarak örtülmeli, sonra bir merdane veya tahta ile bastırılarak sıkıştırılmalıdır. Bunun üstüne 2-3 sm. kalınlığında çürümüş gübre serpip sulamalıdır. Çimler yeşerip de kuvvetlenmeye başladıktan sonra yeniden sıkıştırmak ister. Boyları uzadıktan sonra da her 10-15 sm. de bir kesmek lâzmdır.

Birçok çim çeşidi vardır. Bunlar arasında güneşli yerler için en uygun olanlar lipya, arapsaçı, gazontürk ve «sedon» dur. Çim ağaç altı gibi gölgelik yerlerde daha iyi yetişir. Çimlerin fide şeklinde ekileni de vardır. Bunlardan her metre kareye 20-25 fide yeter.

Bahçeler Hakkında Genel Bilgiler